Artroza kolenskega sklepa – gonartroza

Po splošnem prepričanju so bolečine v kolenu večinoma posledica intenzivnih obremenitev pri športu ter obrabe hrustanca zaradi starosti ali debelosti.

Toda, ali je temu res tako? Pri Liebscher& Bracht dokazujejo, da to ne drži.

Sodobni način življenja je spremenil naš gibalni profil na način, da dandanes pretežno sedimo, tečemo ali stojimo. V vseh teh položajih so mišice in vezivno tkivo enostransko obremenjeni, iztegnjeni ali skrčeni. Kolenske iztegovalke se krajšajo pri stanju ali teku. Debele mečne mišice se krajšajo pri sedenju. To so sicer njihove povsem normalne funkcije. Toda zaradi tovrstnega enostranskega in neprestano ponavljajočega gibalnega kota ne prihaja več do izravnave v mišicah in v fasciji. Ker ni izravnave sil, se v mišično-fascijalnem tkivu ustvarjajo previsoke napetosti. Obenem te enostransko skrajšane strukture vlečejo sklep skupaj in tako prihaja še do mehanske obrabe hrustanca. Hrustanec pa se ne uničuje zgolj mehansko, pač pa tudi zato, ker strada.

Kako se hrustanec prehranjuje in kdaj strada, preberite v prispevku Artroza je ozdravljiva.

Kako nastane bolečina?

Razlaga nastanka bolečine po Liebscher&Bracht

V sklepu, pokostnici, v vezivnem tkivu, tetivah in ovojnici kolenskega sklepa se nahajajo receptorji, ki zaznajo nevarnost za meniskus, hrustanec in druge dele sklepa, ki pošljejo signal v možgane. Možgani se odzovejo tako, da pošljejo v ogroženi del opozorilno bolečino. Z bolečino bi tako preprečili nadaljnje ogrožanje sklepa in poškodbe hrustanca.

Ta bolečina torej ni strukturna in ne nastaja zaradi poškodbe hrustanca, kajti ta nima receptorjev za bolečino. Bolečina nastopi zaradi prevelikih napetosti v mišicah in v vezivnem tkivu. Te visoke napetosti se ob obremenitvah še dodatno povišajo in hrustanec v kolenskem sklepu stisnejo skupaj in nastopi nevarnost obrabe ali pa se le-ta že dogaja.

Previsoke napetosti v tkivih lahko »izklopimo« s tem, da jih zmanjšamo na normalno raven.

Kako to dosežemo?

Ker so te previsoke napetosti nastale zaradi enostranskega gibanja, je treba omogočiti, da bomo te gibe uravnotežili z nasprotnimi gibi. Tako bomo dosegli, da se bodo napetosti okoli kolenskega sklepa zmanjšale na normalno raven in bolečine bodo postopoma izginile. Obenem bomo zagotavljali več prostora za sklepno tekočino sinovijo, iz katere se prehranjuje hrustanec.

Pri Liebscher& Bracht so več kot tri desetletja razvijali metodo, po kateri se da ozdraviti artrozo in odpraviti bolečine po naravni poti. Najbolj pomembno ob tem je dejstvo, da si s to metodo lahko vsakdo sam pomaga in se reši bolečin. V ta namen so razvili posebne raztezne vaje in masažo vezivnega tkiva.

Vaje in masažo je treba izvajati natančno in redno.

V priročniku Laž o artrozi so vaje in fascijalna masaža zelo podrobno opisane in nazorno prikazane v slikah. Knjigo Laž o artrozi lahko naročite TU.