5 nasvetov zoper prehlad

Piše dr. Petra Bracht

5 nasvetov zoper prehlad – sami lahko veliko ukrenenemo

Vaš nos je sedaj pogosto hladen in tudi vaše roke potrebujejo tople rokavice, ko greste od doma.  Prav tako je uporaba robčkov, pršil za nos ali ene ali dveh kapljic za grlo vse pogostejša. A to pogosto ni dovolj za zaščito pred prehladom.

Lastna obramba našega telesa odloči, ali bomo zdržali mikrobe in spremembo vremena.

Naši »največji sovražniki« se v tem letnem času radi širijo med ljudmi. Toda, na koncu lastna obramba našega telesa odloči, ali bomo zdržali mikrobe in spremembo vremena. Sami lahko veliko storimo, da se izognemo hladnemu valu in tudi preživimo mokro in hladno jesensko-zimsko sezono.

Na srečo lahko svoj imunski sistem na mrzle mesece pripravite na več načinov.

Z naslednjimi petimi nasveti si lahko zagotovite dobro počutje in jesenske in zimske dni uživate krepki  in čuječi kljub slabi vremenski napovedi.

  1. Izogibajte se gneči

Včasih to ni tako enostavno. Če dnevno uporabljate javni prevoz ali sedite v pisarni odprtega tipa, ste bolj izpostavljeni bakterijam in virusom.

Lahko pa se izogibate  trgovskih centrov – op.prev.

  1. Jejte zdravo in sezonsko

Posebno pozornost posvetite sveži in uravnoteženi prehrani.

Sestavljena naj bo predvsem iz sezonskega sadja in zelenjave. Jeseni in pozimi so še posebej primerne juhe in enolončnice z začimbami, ki »ogrejejo«, kot so ingver, kurkuma in čili.

Tudi zajtrk lahko obogatite s cimetom, kardamomom ali surovim kakavom.

Omenjene začimbe bodo popestrile okus skoraj vsakega obroka, pa na naj gre za kašo, sadje, slasten smoothie ali celo toplo sadno kašo, in poskrbijo tudi za antioksidante.

Antioksidanti so fitokemikalije, ki vas opremijo za boj proti bakterijam in virusom. Lahko zmanjšajo oksidativni celični stres in učinkovito preprečijo patogene.

  1. Gibajte se na svežem zraku

Ne glede na vremensko napoved, drznite si ven!

Vem, da nevihte in močan dež ali celo sneg niso posebej mamljivi, a vroča kopel in skodelica čaja ali zlatega mleka (s kurkumo) sta lahko še lepša po dnevu na svežem zraku. Tako vam ni treba svojega športnega programa premikati v telovadnico. Če ste primerno opremljeni, se temu lahko izognete. Kajti s pravimi funkcionalnimi športnimi oblačili ostanete večinoma suhi tudi med tekom na svežem zraku in tako dvojno okrepite svoj imunski sistem.

  1. Izberite prava oblačila — tudi za vsak dan

Vaša izbira oblačil lahko nudi veliko preventive.

Bodite primerno oblečeni, še posebej, ko je zunaj mokro in hladno. Ne glede na to, ali ste v pisarni ali med športom, oblačila naj bodo funkcionalna, topla in udobna. Če so v pisarni pogosto potrebne bluze, srajce, krila ali hlače, oblecite tudi tople hlačne nogavice, daljše nogavice in debele nepremočljive jakne in čevlje. Po potrebi se v pisarni založite z rezervnimi oblačili. Kajti če na pol mokri sedite v sobi, kjer je tudi prepih, ker je vašemu sodelavcu pretoplo, je večja verjetnost, da boste naslednji dan obležali v postelji.

  1. Izogibajte se stresu in poskrbite za miren spanec

Dolgotrajen stres na delovnem mestu ali v zasebnem življenju vas naredi bolj dovzetne za bolezni.

Če potem še ne spimo dovolj in dovolj globoko, ali morda občasno pijemo alkohol, da bi se lahko zvečer sprostili in potrebujemo zjutraj več skodelic kave, da se razgibamo, se znajdemo v nekakšnem začaranem krogu. Če to traja dlje časa, naša obramba oslabi.

Če sodite med tiste ljudi, ki vsaj enkrat ali dvakrat letno za več dni obležijo zaradi prehladov, vam priporočam, da preverite svoje krvne vrednosti. Pomanjkanje vitaminov in mineralov je vse pogostejše in izjemno oslabi našo obrambo.

Vitamini in minerali so kot majhni nastavitveni vijaki v sistemu. Če jih ni več dovolj na voljo, ovirajo tudi druge procese v našem metabolizmu.

Dodatek vitamina D je še posebej pomemben od oktobra do aprila, saj nas doseže manj sončne svetlobe in naše telo tega vitamina ne more proizvesti samo.