Vetrovi, flatulenca ali prdenje

Vetrovi, flatulenca ali prdenje – poglejmo najprej, kaj piše v slovarjih.

Termania – slovenski medicinski slovar: Flatulenca: nabiranje plinov v želodcu ali črevesju, lahko z bolečino, spahovanjem in izpuščanjem plinov skozi anus

SSKJ, Slovar slovenskega knjižnega jezika: Prdniti -em dov. vulg. izločiti pline iz črevesja: glasno, tiho prdniti

Op. prev.: Dr. Petra Bracht v svojem video posnetku dosledno uporablja izraz prdenje (nem. pupsen), zato se tudi jaz v prevodu držim ljudskega izraza.

 

Dr. med. Petra Bracht

Dr. Petra Bracht

Prdenje je tabu tema, a mislim, da ne bi smela biti. Morda je prdec res slišati neprijetno, vendar je lahko to znak, da je vaše telo dejansko zdravo.

Želim vam povedati, kdaj in zakaj je prdec dober znak in kako lahko celo izboljša vašo prebavo, in kdaj ne. Ste kdaj pomislili, kaj pravzaprav je prdec?

Prdenje ali flatulenca, kot ga znanstveno imenujemo, se pojavi pri nastajanju plinov v prebavnem traktu ali pri zaužitju plinov, na primer pri pitju gaziranih pijač. Ti plini so sestavljeni iz dušika, kisika, ogljikovega dioksida, vodika in včasih metana.

Nastajanje plinov je povsem naraven proces v našem telesu. Plini nastajajo, ko črevesne bakterije razgrajujejo hrano, predvsem vlaknine. To pomeni, da boste pogosteje prdnili, ko jeste zdravo hrano z veliko vlakninami. Toda to je dober znak, saj je vaše črevesje aktivno.

Koliko vetrov in prdenja pa je še normalno?

Popolnoma normalno je prdeti deset do dvajsetkrat na dan. Telo vam tako kaže, da vaša prebava deluje. To je lahko zato, ker uživate veliko živil, bogatih z vlakninami, kot so fižol, leča, arašidi ali celo zelje, ki med prebavo na koncu proizvedejo veliko plinov.

Nenormalno in neprijetno postane, če vas boli trebuh, se napihne ali pa imajo plini zelo neprijeten vonj.  To je lahko znak intolerance ali črevesne težave, kot je disbioza. To pomeni, da črevesne bakterije ne delujejo dobro skupaj in da imate veliko več slabih bakterij kot dobrih. In ja, res lahko smrdi.

Tudi običajno prdenje lahko včasih zaudarja. To so žveplove spojine iz hrane, zlasti mesa ali jajc, in so odgovorne za ta vonj. Živila rastlinskega izvora pa imajo običajno bistveno manj intenziven in neprijeten vonj.

Ko boste prešli na rastlinsko prehrano, boste sprva verjetno pogosteje prdeli. To je povsem normalno. Vaše črevesje se mora navaditi na povečano količino vlaknin. Toda po nekaj tednih – vedno pravim, da traja od štiri do osem tednov – se črevesje navadi in nato se zadeva uredi.

Vetrovi, flatulenca ali prdenje

Živila rastlinskega izvora spodbujajo zdravo črevesno floro, ki je pomembna za vašo prebavo in predvsem za vaš imunski sistem. 70 do 80 odstotkov imunskega sistema je namreč povezanih s črevesjem. Tega ne smemo nikoli pozabiti.

Zato je tako pomembno, da je naše črevesje zdravo in prav tako naše črevesne bakterije. Dobre črevesne bakterije pa obožujejo vlaknine in vam s svojo aktivnostjo pokažejo, da vaše črevesje deluje zdravo. Prdec je torej znak, da vaše telo uživa vso zdravo hrano.

Nekaj nasvetov

Imam pa tudi nekaj nasvetov za vas, če vam je povečano prdenje neprijetno. In ti nasveti lahko zelo hitro pomagajo.

  • Počasi in postopoma povečujte količino zaužitih vlaknin. Tako se vaše črevesje veliko lažje navadi nanj.
  • Žvečiti, žvečiti in še enkrat žvečiti. Temeljito žvečenje zmanjša nastajanje plinov, saj veliko manj neprežvečenih kosov konča v črevesju. In to pomeni, da imajo vaše bakterije manj dela. Manj bakterij, manj dela, manj zraka, manj prdenja. Zelo preprosto, kajne?
  • Naslednji nasvet je uživanje probiotičnih živil. Kaj so ta živila? Na primer kislo zelje, kimči ali rastlinski jogurt. Torej kokosov jogurt, sojin jogurt, mandljev jogurt, vse vrste jogurtov. Seveda lahko uporabite tudi navaden jogurt, vendar pa imam osebno raje rastlinsko različico. Spodbujajo zdravo črevesno floro in pomagajo tudi pri uravnavanju nastajanja plinov.
  • Če vam nekatera živila, na primer čebula ali zelje, povzročajo težave, jih sprva enostavno uživajte v manjših količinah. Tako boste videli, koliko teh živil lahko prenesete, saj vam bo telo pokazalo, da je zraka več ali manj. In tako lahko vedno prilagajate količine in jih postopoma povečate.

V večini primerov je prdec popolnoma neškodljiv. In zdaj veste, da je to povsem normalno.

Seveda so tudi tu izjeme. Če imate tudi hude bolečine v želodcu ali kronično hudo drisko ali zaprtje (da en teden ne morete na stranišče) ali imate nenavadno odvajanje blata, potem morate vsekakor iti na pregled.

Nenadne spremembe frekvence ali intenzivnosti so lahko tudi opozorilni signal. Zato poslušajte svoje telo, saj vam pogosto daje najboljše namige.

Sedaj torej veste, da je prdenje popolnoma naravno in zdravo ter da vam črevesje s tem pokaže, da aktivno deluje. Še posebej z rastlinsko prehrano, ki telesu zagotavlja pomembne vlaknine.

Res mislim, da to ne bi smela biti tabu tema.

Vir: Warum du mit Pupsen gesunder wirst

******************

Še nekaj nasvetov za zmanjšanje vetrov:
  • Surovo sadje jejte na prazen želodec. Sadje se v praznem želodcu hitro prebavi in zapusti želodec že v 15 – 30 minutah. Če sadje jeste po obroku ali ga mešate skupaj z drugimi živili, ki imajo vsa mnogo daljši prebavni čas, potem se bo tudi sadje v želodcu skupaj z drugo hrano zadržalo dlje in cela masa začenja vreti (nastajajo dodatni plini in posledično napenjanje). Pa še vitamini se tako uničijo. Zato je po obroku od presnega sadja najbolje jesti jagodičje, sicer pa kuhano sadje.
  • Stročnice, semena in oreške namakajte, da se razgradi fitinska kislina, ki ščiti seme pred prezgodnim kaljenjem, a močno obremenjuje našo prebavo.
  • Stročnice kuhajte skupaj z lovorjem, šetrajem, celo kumino, saj vsebujejo snovi, ki zmanjšajo napenjanje.
  • Kogar kljub vsem ukrepom še naprej mučijo vetrovi in se tudi po daljšem času ne more prilagoditi na stročnice, ta naj raje uživa kalčke stročnic in semen.
  • Pa še to: napihnjenost ni nujna spremljevalka prdenja.

 

Poglejmo še, kako se o tej temi izražamo po domače

Uganka

Glasen je smešen, tihi je grešen. Kaj je to?

Rečemo tudi

  • šepet vetrov
  • spuščanje vetrov
  • spuščanje golobčkov
  • oktofoniranje (Oktofon je glasbena pošast, ki se ljubeče vrže v naročje občinstva, brez zadržkov, s polno posadko, trobentanjem in udarjanjem).
  • A si ga spustu?
  • Uf, ta jih spet spušča!
  • A si gasilca požrl? (kadar prdec zelo zaudarja)
  • Kako se je pa ta usral!
  • Ah, samo majhen vetrc sem spustil …
  • Kdor ga je zavohal, ga je spohal …

V paru

Pred poroko. ” Ljubica, a si sapico spustila?”

Po poroki: “Joj! Spet si prdnil kot svinja!”                       (pri čemer pa sploh ne vemo, ali svinje prdijo ali ne😊)

Zaprtje – odvajanje blata