Šparglji s fižolovim pirejem

Sestavine

  • Vrtni šparglji
  • Oljčno olje ali/in maslo
  • Izbirno: rdeča koničasta paprika

Za pire

  • Kuhan fižol
  • Česen
  • Oljčno olje in/ali maslo
  • Sol, poper,
  • Druge začimbe po izbiri, npr.: mleta rdeča paprika, črna kumina …

Priprava

Šparglje enakomerno odrežemo na približno 10-12 cm.  Ostale mehke dele narežemo na kolobarčke. Trde ostanke posebej skuhamo v vodi in jih porabimo za dolivanje k špargljem ali pa za pitje kot čaj.

Če smo se odločili tudi za papriko, potem na tanke kolobarčke narežemo tudi to.

V ponvi segrejemo oljčno olje in/ali maslo ter damo vanjo najprej na drobno narezane šparglje in papriko in pomešamo.

Zatem dodamo še cele šparglje in na nizki temperaturi pokrito dušimo približno 10 minut. Nato dolijemo malo vode od kuhanih špargljev, posolimo, malenkost zvišamo temperaturo in pokrito dušimo še nadaljnjih 5 minut toliko, da tekočina večinoma izpari.

Pire iz kuhanega fižola naredimo tako, da damo v mešalnik fižol, česen, začimbe, malo olja in zmiksamo. Olje dodajamo postopoma in le toliko, da dobimo kremast pire.

Serviramo in poljubno dekoriramo.

Dve solati iz divjih špargljev