Recepti za jedi iz česnovih cvetnih poganjkov

Pèski – česnovi cvetni poganjki so izjemna rastlina, ker:

  • imajo vse zdravilne lastnosti česna,
  • osebe, ki sem jim zdi okus po česnu preoster, ga zaradi bistveno blažjega okusa lažje prenašajo,
  • izjemno široka kulinarična uporaba: pripravljate jih na iste načine, kot stročji fižol in šparglje,
  • užitni surovi ali kuhani,
  • domača (istrska, slovenska) avtohtona rastlina,
  • ob pravilnem shranjevanju lahko sveži zdržijo na hladnem tudi mesec dni ali več; lahko jih vlagate v kis in slanico ali zamrznete.

Današnji recepti so: 2 različici paprikaša in dve različici rižot, toda vsi s svežimi česnovimi cvetnimi poganjki – pèski.

Dokler so cvetni nastavki sveži, odrežete le tanke vršičke, ki jih lahko uporabite na solati namesto stroka česna (na sliki zgoraj). Ko vršički porumenijo, pa jih odlomite na najbolj svetlem in krhkem mestu (na sliki spodaj).

1. Paprikaš iz pèskov s polento

Sestavine za 4 osebe

  • 1kg česnovih poganjkov – pèskov
  • 4 večje rdeče čebule
  • 1 koren
  • kos gomolja zelene
  • 1 JŽ mlete rdeče paprike
  • 1 JŽ paradižnikove mezge ali 1 svež paradižnik
  • čili ali feferon po želji
  • peteršilj
  • luštrek
  • lovorov list
  • kumina in/ali šetraj
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • 1 l vode ali zelenjavne jušne osnove

Paprikaš s česnovimi cevtnimi poganjki - peski

Priprava

Čebulo, ne preveč na drobno – kot za golaž, sesekljamo in jo na olju dušimo kakih 45 minut, da se razpusti. Dodamo narezan gomolj zelene in korenček in vse skupaj dušimo še kakih 5 minut brez dodajanja vode.

Sedaj posipamo z mleto papriko, dodamo paradižnikovo mezgo, lovor, šetraj/kumino, premešamo in pražimo kako minuto.

Šele sedaj dodamo pèske, ki smo jih narezali na približno 2 cm. Premešamo in zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo in posolimo. Kuhljamo na blagem ognju kakih 20 minut. Pèski bodo v tem času izgubili ostrino, a bodo ostali še kolikor toliko čvrsti.

Ker pèski s kuhanjem ne razpadejo in jed po kuhanju pač ni videti kot omaka ali golaž, uporabite za  bolj omakasti videz jedi palični mešalnik in del jedi sesekljajte kar v loncu. Seveda obstajajo še drugi načini z dodajanjem nekaterih živil (moke, smetane), a ta varianta je zelo enostavna in hitra, ob kateri se okus okus ne izgubi.

K paprikašu se prileže polenta, ki smo jo skuhali predhodno. Ko serviramo, posujemo paprikaš še s svežim nasekljanim peteršiljem.

 

2. Paprikaš – različica s krompirjem

H gornjim sestavinam lahko dodate 2 ali več krompirjev v kosih. Jed bo s tem dobila povsem drug okus, ki je tudi zelo dober.

Obenem pa lahko s krompirjem enostavno zgostite jed, saj ga kuhanega kar s kuhalnico pretlačite v loncu, ko je kuhan.

Toda, pozor: krompir naj bo že skoraj kuhan, ko boste dodajali pèske.

 

3. Ajdova kaša s pèski

Ajdova kaša s peski

Sestavine

  • Ajdova kaša, najbolje 3-4 ure namočena, da je ni treba kuhati
  • Čebula
  • Rdeča koničasta paprika za barvo po želji (seveda prispeva tudi aromo in volumen)
  • Korenček
  • Koromač
  • Šop pèskov
  • Oljčno olje
  • Peteršilj
  • Sol, poper

Priprava

Na maščobi na srednji temperaturi sočasno popražite čebulo, na trakove narezano papriko in korenček toliko časa, da se paprika malo zmehča.

a) Sedaj dodajte pèske, narezan koromač in namočeno ajdovo kašo ter le po potrebi malo vode, posolite in vse skupaj 10 do 15 minut dušite.

b) Dodajte ajdovo kašo, če je niste namočili, in malo vode. Ko je kaša na pol kuhana, dodajte še pèske, koromač ter posolite in dušite 10 do 15 minut.

Potresite s sveže sesekljanim peteršiljem in postrezite.

 

4. Rižota s pèski

Rižota s peski

Sestavine

  • Riž (lahko je tudi predhodno kuhan)
  • Šop pèskov
  • Koničasta rdeča paprika za barvitost po želji (seveda prispeva tudi aromo in volumen)
  • Čebula
  • Oljčno olje
  • Peteršilj
  • Sol, poper

Priprava

Na čebuli sočasno prepražite čebulo in na kockice narezano papriko.

a) Dodajte riž in vodo in dušite toliko časa, da je riž skoraj kuhan. Dodajte pèske in dušite še 10 do 15 minut.

b) Dodajte peske in malo vode, dušite 10 minut, da se peski zmehčajo. Sedaj dodajte kuhan riž in dušite še 5 do 10 minut.

Potresite s sveže sesekljanim peteršiljem in postrezite.

Obe »rižoti« lahko na krožniku še kulinarično dopolnite. Lahko dodajate sojino omako, oljčno olje ali pa potresete z mletimi ali celimi (mešanimi) semeni.

 

Še dva recepta s česnovimi cvetnimi poganjki najdete tu: https://artrosana.si/cesnovi-poganjki-peski-kot-glavna-jed/