5 zdravih navad za zmanjšanje bolečin

Zjutraj vstati spočiti in sveži – marsikomu se to sliši skoraj nemogoče. Prve jutranje ure skupaj s kakovostnim spancem tlakujejo pot za uspešen dan.

Se tudi vi želite dobro naspati in dan začeti sproščeno? Za vas smo zbrali 5 zdravih navad, s katerimi boste čez dan v formi in budni.

Roland Libescher-Bracht in dr.med. Petra Bracht

  1. Razvijte zdravo rutino spanja

Da bi si lahko res dobro opomogli od dnevnih naporov, morate spati vsaj 7 ur. Poskrbite tudi za prijetno vzdušje v spalnici in ustrezen položaj za spanje – na hrbtu, z iztegnjenimi nogami na zelo ravni postelji ali brez blazine.

  1. Naj bo vaše telo hidrirano

Naše telo je sestavljeno iz 60 odstotkov vode. Voda je potrebna za pomembne procese regeneracije in razstrupljanja. Med temi procesi vaše telo porabi veliko tekočine, zlasti ponoči. Zato je najbolje, da že zjutraj takoj ko vstanete, popijete velik kozarec mlačne vode. Čez dan bi morali zaužiti vsaj 2,5 do 3 litre (pravilo: med 30 in 40 mililitri na kilogram telesne teže).

  1. Naredite Liebscher&Bracht protibolečinske vaje

Pomanjkanje gibanja ponoči je treba nadomestiti, da boste lahko dan začeli zdravi in ​​prilagodljivi. Za telesno aktivnost je dovolj le nekaj minut vadbe. Ne glede na to, ali že imate fizične težave ali jih želite preprečiti, investirajte v svoje telo 10 minut jutranje vadbe. Z Liebscher&Bracht jutranjo rutino pripravite telo in uživajte ves dan. Rolandova 10-minutna jutranja rutina –video posnetek.

  1. Naj bodo vaše elektronske naprave izklopljene

Izklopite svoje elektronske naprave približno eno uro pred spanjem in jih odložite. Prav tako je najbolje, da jih pustite izklopljene še eno uro po prebujanju. Z uporabo pametnega telefona ali podobnih naprav so vaši možgani izpostavljeni številnim dražljajem. Zaradi visokega deleža modre svetlobe na številnih zaslonih je še težje zaspati. To vam lahko preprečuje, da bi sproščeno zaspali in dan začeli osveženi.

  1. Poskusite se intervalno postiti

Pri intervalnem postu jeste 8 ur, postite pa se preostalih 16 ur. S to metodo ne boste pridobili le več energije, ampak lahko tudi zmanjšate bolečino. Ko je telo dovolj časa brez hrane, se v njem namreč sproži samoočiščevanje in obnova telesa (avtofagija). S postom se spodbudi metabolizem, hranila se lahko bolje absorbirajo in odpadne snovi bolje odstranijo. Če telo ne more odstraniti odpadkov in ne uporabiti hranil v zadostni meri, je posledično vaša fascija (vezivno tkivo) sprijeta, vleče skupaj in lahko povzroča bolečine.

Stres, motnje spanja in temne misli