Artroza komolčnega sklepa – kubitalna artroza

Le kdo od igralcev tenisa ne pozna t.i. teniškega komolca in občuti bolečine na zunanji strani komolčnega sklepa! Kadar se bolečino občuti na notranji strani komolca, govorimo o golfističnem komolcu. Ja, in ne boste verjeli, tudi ročno pletenje puloverja lahko povzroči tovrstne bolečine, kadar ga želimo splesti kar v tednu dni. Seveda, tu nastopi bolečina zaradi preobremenitve in še ne pomeni nujno artroze. Po tem, ko bomo pulover končali in odložili pletilke, bo ta bolečina postopoma izzvenela. Do preobremenitvene bolečine lahko prav tako pride pri igranju tenisa ali golfa. Je pa res, da tenisa ali golfa ne bomo prenehali igrati. In v tem grmu tiči zajec.

Zdaj namreč že vemo, da obraba hrustanca nastaja zaradi ponavljajočega in dolgo obdobje trajajočega enakega gibalnega profila. Posledica tega je razgrajevanje hrustanca, ki se po eni strani začne dogajati mehansko zaradi vse bolj stisnjenega sklepa, po drugi strani pa zato, ker hrustanec strada. Zakaj hrustanec strada in kako pride do tega, preberite v prispevku Artroza je ozdravljiva .

Zaradi športne ali katerekoli druge aktivnosti (na primer gradbeništvo) v neskončnost ponavljamo eno in isto vrsto gibov. Tako uporabljamo vedno le omejen nabor sklepnih kotov komolca. Komolec je enostransko obremenjen. Mišice in fascija (vezivno tkivo) se enostransko skrajšujejo in postajajo vse manj prožne. Hrustanec v sklepu se ne stiska in sprošča po vsej svoji površini.

Bolečine

Pri športnikih in napornih poklicih se relativno kmalu pojavi opozorilna bolečina, katere naloga je opozarjati, da je komolčni sklep ogrožen. Toda pri ljudeh, ki veliko delajo za pisalno mizo, skoraj ne prihaja do opozorilne bolečine, zato je ravno pri komolčnem sklepu veliko neopažene artroze. Prizadeti tega ne opazijo, ker nimajo enostranskih previsokih mišičnih napetosti, ki bi lahko sprožile opozorilno bolečino.

Toda poleg bolečin na zunanji ali notranji strani komolca lahko nastopijo spremljevalne bolečine kot so krči v predelu iztegovalke, kostni izrastki v predelu zapestnega prehoda, sindrom karpalnega kanala kot tudi vnetje ovojnice tetiv. Previsoke mišično-fascijalne napetosti, ki povzročajo artrozo komolčnega sklepa, vplivajo na celotno podlaket.

Toda, obstaja rešitev!

Z rednim raztezanjem ožin v mišično-fascijalnem tkivu okoli sklepa lahko preprečite nadaljnjo škodo na sklepnem hrustancu. In ne le to: z vsakodnevnim raztezanjem se lahko trajno rešite bolečin in ozdravite svoj sklep.

Pri Liebscher& Bracht so več kot 30 let raziskovali in razvijali metodo za pomoč pri obrabljenih sklepih. Osnovni princip za učinkovito odpravo bolečin in ustvarjanje pogojev za ponovno rast izrabljenega hrustanca je v natančno določenih razteznih vajah in globinski masaži vezivnega tkiva.

 

Fascijalna masaža komolca

Z Liebscher&Bracht fascijalno masažo dosežemo tkiva v globini in tako pospešimo premik zastale medcelične tekočine in (p)oživimo presnovo na najbolj nedostopnih delih.

Liebscher&Bracht raztezne vaje

Cilj Liebscher&Bracht razteznih vaj je ponovno zavzemanje vseh sklepnih kotov, za katere so sklepi genetsko predvideni. To dosežemo z raztezanjem nastalih ožin, to je mišičnih vlaken in vezivnega tkiva (fascije) prav okoli sklepa in s tem omogočimo tudi razširitev sklepne špranje (sklepne zevi), v kateri bo tako nastalo več prostora za sinovijo, iz katere se hrustanec prehranjuje. Z masažo vezivnega tkiva – fascijalno masažo pa dosežemo tkiva v globini in tako pospešimo presnovo v območjih, ki so redko dostopna.

Za težave s komolcem so pri Liebscher& Bracht razvili posebne vaje in fascijalno masažo, ki dajejo izjemne rezultate. Prizadeti jih lahko izvajajo sami doma in kadarkoli. Vsaka vaja traja le približno 2 minuti in 15 sekund in se je izvaja le enkrat dnevno. Vaje za raztezanje ožin so natančno slikovno in besedno predstavljene v knjigi z naslovom Laž o artrozi. V tem priročniku najdete razlage širšega ozadja in vzrokov za nastanek bolečin in obrabe hrustanca za vse sklepe v telesu. Več o knjigi Laž o artrozi lahko preberete tukaj Laž o artrozi