Piše: Petra Bracht, dr.med.

Magnezij je življenjsko pomemben mineral za telo. Morali bi ga dnevno uživati s svojo prehrano. Kadar je vnos magnezija preskromen ali če telo minerala ne more pravilno uporabiti, se pomanjkanje magnezija (hipomagneziemija) pokaže s številnimi simptomi in »motnjami«¹. Znaki pomanjkanja magnezija se ne pojavijo iznenada ali vsi naenkrat, ampak se večinoma pojavijo postopoma. Zato po simptomih ni tako enostavno določiti, ali gre za pomanjkanja Mg. S tem člankom vam bom predstavila najpogostejše simptome pomanjkanja magnezija.

Zelo pomembno: prve znake pomanjkanja magnezija boste z veliko gotovostjo prepoznali po trzanju in krčih v mišicah.

Trzanje mišic in mišični krči, zlasti krči v mečih, niso pri pomanjkanju magnezija nikakršna redkost. Tudi trzanje veke je prav tako eden najpogostejših simptomov pomanjkanja magnezija.

Ali teh simptomov nimate?  Potem si preberite:

 • Simptomi pomanjkanje magnezija (hipomagneziemija),
 • Telesni simptomi pomanjkanja magnezija,
 • Psihološki simptomi v primeru pomanjkanja magnezija,
 • Prehranska dopolnila zoper pomanjkanje magnezija.

Simptomi pomanjkanja magnezija – splošno

Odvisno od načina življenja se pri pomanjkanju magnezija pokažejo telesni ali psihični znaki. Ali ste na primer še posebej fizično aktivni, se veliko ukvarjate s športom in se večkrat tedensko prepotite? Potem ima lahko pomanjkanje mineralov fizičen vpliv. Vaše mišice se hitreje utrudijo, pojavljajo se krči v posameznih mišicah ali pa čutite splošno utrujenost.

Če je pomanjkanje že veliko in so vaše zaloge magnezija skoraj izčrpane, se lahko pojavijo tudi psihološki simptomi. Ti običajno trajajo, dokler ne poskrbite za primeren vnos magnezija in kompenzirate primanjkljaja.

Vendar upoštevajte: navedeni simptomi niso nujno posledica pomanjkanja magnezija ali otežene absorpcije magnezija. Vsa mikrohranila (vitamini, minerali, elementi v sledovih), ki jih dnevno zaužijete s svojo prehrano, tesno sodelujejo. Delujejo sinergistično v vašem telesu in so vključeni v številne presnovne procese². Zato vedno upoštevajte tudi možnost pomanjkanja drugih mikrohranil.

Telesni simptomi pomanjkanja magnezija

Največje skladišče magnezija je v vaših kosteh. Tam je shranjenih približno 60 odstotkov celotnega telesnega magnezija. Preostalih 40 odstotkov je zunaj in znotraj vaših celic. Tam magnezij deluje kot upravljavec energetske presnove ³, ⁴. Magnezij opravlja skoraj neskončno število regulatornih nalog v telesu. Med drugim zagotavlja uravnoteženo kislinsko-bazično ravnovesje z drugimi minerali, kot sta kalcij in kalij. To ravnovesje se lahko poruši, če dolgoročno manjka le en mineral.

Pri pomanjkanju magnezija se lahko pojavijo naslednji telesni simptomi:

 • mišični krči, kot so krči v mečih,
 • trzanje veke,
 • mravljinčenje v nogah ali rokah in mravljinčenje v dlaneh in stopalih,
 • otrplost v okončinah,
 • nereden srčni utrip (nepravilen srčni utrip, ki je lahko nevaren),
 • omotičnost in druge težave s cirkulacijo, kot so povečano znojenje in visok krvni tlak,
 • prebavne težave, kot je zaprtje,
 • bolezni prebavnega trakta, kot je sindrom razdražljivega črevesja,
 • hude menstrualne bolečine,
 • glavoboli in migrene,
 • splošen občutek šibkosti.

Psihološki simptomi v primeru pomanjkanja magnezija

Naše telo je kompleksen sistem, na katerega je treba gledati celostno. Zato je možno, da telesne simptome večjega pomanjkanja magnezija spremljajo tudi psihološki simptomi. Ali ste morda stalno pod hudim stresom ali redno jemljete zdravila? V tem primeru imate še dva dejavnika tveganja, ki spodbujata primanjkljaj mineralov.

Če je vaše telo stalno v neravnovesju, potem več funkcij ne bo delovalo normalno. Vaš živčni sistem je zdaj še posebej občutljiv, saj je moten prenos dražljajev.

Psihološki simptomi pomanjkanja magnezija so lahko naslednji:

 • živčni nemir,
 • utrujenost,
 • težave pri koncentraciji,
 • povečana in hitrejša razdražljivost,
 • motnje spanja,
 • depresivno razpoloženje (pogosto pri diabetikih) ⁵,
 • anksiozne motnje.

Prehranska dopolnila zoper pomanjkanje magnezija

Najboljši način, da se ti simptomi ne bi pojavili in da bi bilo vaše telo vedno kar najbolje oskrbljeno z magnezijem, je vsakodnevna kakovostna prehrana s polnovrednimi živili. Tako svoje zaloge magnezija napolnite sproti in vsak dan. Koliko magnezija pa posameznik potrebuje, je odvisno od njegovega načina življenja in drugih dejavnikov tveganja. Če nastopa v vašem življenju veliko dejavnikov tveganja, potem pestra prehrana z veliko polnozrnatih izdelkov pogosto ni več dovolj.

Če se veliko ukvarjate s športom, vitalne minerale izgubite z znojem. Nekatera zdravila vam odvzamejo tudi dragocena mikrohranila. To so zlasti  tablete za odvajanje vode (diuretiki), kortikosteroidi in citostatiki, kot je cisplatin, ki se uporabljajo pri kemoterapiji. V teh primerih morate nujno povečati vnos magnezija s specialnim magnezijevim pripravkom⁶,⁷.

Sodobna prehrana v zahodnih družbah zagotavlja vse manj ljudem zadostno raven magnezija in drugih mineralov ali vitaminov. Močno procesirani prehranski izdelki, kot so pripravljeni obroki ali hitra hrana, skoraj ne zagotavljajo dovolj hranil. Na drugi strani pa osiromašena tla in uporaba pesticidov prav tako zmanjšujeta kakovost tal, s tem pa posledično tudi količino vitalnih snovi v hrani.

Da bi preprečili prenizko raven magnezija zaradi neustrezne prehrane, vam priporočamo, da vzamete tudi kakovosten pripravek z magnezijem – še posebej, če ima vaše telo visoke telesne ali mentalne potrebe!

(Pri Liebscher&Bracht je to Basen +, ki vsebuje: Si, Ca, Mg, K in Vitamin C – op.prev.)

Tabela vsebnosti magnezija v nekaterih živilih

Viri in študije:

¹ Dolati S./ Rikhtegar R. et al.: The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment. In: Biol Trace Elem Res. 2020 Aug;196(2), S.375-383.

² Uwe Gröber: Die 10 wichtigsten Nahrungsergänzungsmittel. Das Plus für ihre Gesundheit. Südwest Verlag, München 2019. S.17.

³ Uwe Gröber: Die 10 wichtigsten Nahrungsergänzungsmittel. Das Plus für ihre Gesundheit. Südwest Verlag, München 2019. S.66.

⁴ Gröber U./ Schmidt J. et al.: Magnesium in Prevention and Therapy. In: Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226.

⁵ Barragan-Rodriguez L et al.: Depressive symptoms and hypomagnesemia in older diabetic subjects. In: Arch Med Res. 2007;38. S.752-756.

⁶ Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226.

⁷ Uwe Gröber: Die 10 wichtigsten Nahrungsergänzungsmittel. Das Plus für ihre Gesundheit. Südwest Verlag, München 2019, S.68.