Liebscher & Bracht izvaja lastne raziskave v Salzburgu

Metoda Liebscher & Bracht v Nemčiji še vedno velja kot alternativna zdravstvena metoda, čeprav nemška zdravstvena zavarovalnica po novem že krije stroške za preventivni program, ki ga pacienti izvajajo po metodi Liebscher & Bracht .

Ko se je izobraževanja in dela po Liebscher & Bracht metodi lotil salzburški zdravnik, specialist travmatološke kirurgije, je prišlo do ustanovitve inštituta za raziskave o učinkovitosti L&B protibolečinske metode.

Vodja raziskovalnega oddelka »Liebscher and Bracht Research« je dr. med. Egbert Ritter.

Seveda je za nas zanimivo in tudi dragoceno, kako na to metodo gleda medicinec,  zdravnik travmatolog in kako se odloča glede napotitev pacientov na operacije zaradi artroze.

To imajo zapisane na spletni strani:

Dr. Egbert Ritter

Dr. med. Egbert Ritter je specialist travmatološke kirurgije. Je nekdanji višji zdravnik v Salzburški bolnišnici, odd. za ortopedijo in travmatologijo

Preden paciente pošljem na operacijo zaradi degenerativnih bolezni, priporočam metodo Liebscher & Bracht. Kasneje lahko še vedno operirate, vendar pogosto ni več potrebno.”

Kot kirurg travmatolog že več kot 20 let skrbim za bolnike, ki potrebujejo nujno zdravljenje. Vendar se moja odgovornost ne konča z enkratnim postopkom. Zame je pomembno, da moji pacienti dobijo čim bolj celovito pomoč.

Medicinski postopki, vključno z operacijami, ki se uporabljajo pri številnih bolečinskih stanjih, lahko bolnikom pomagajo le v zastavljenih okvirih.

Z dodatnim izobraževanjem za protibolečinskega terapevta po Liebscher & Bracht metodi sem razvil celovit medicinski spekter, da lahko optimalno uporabljam tako konzervativne kot kirurške metode zdravljenja.

Simptomi in vzroki

Ugotovitev iz mojih poklicnih izkušenj je: operacije so smiselne in pomembne v travmatološki kirurgiji.

Toda obstajajo meje. To so simptomi, ki jih ni mogoče pozdraviti z operacijo. Bolniki po operaciji pogosto še naprej čutijo bolečino.

Zame je ravno v takih primerih pomembna uporaba Liebscher & Bracht terapije in ta je sedaj v ospredju moje prakse zdravljenja.

Pri protibolečinski terapiji Liebscher & Bracht se mi zdi še posebej fascinantno to, da lahko paciente v le nekaj preprostih korakih spet pripeljemo do stanja brez bolečin. Brez operacije, zdravil ali zapletene tehnologije.

Zlasti starejšim ljudem, ki so večkrat zaskrbljeni zaradi operacij in zdravil proti bolečinam, lahko protibolečinska terapija Liebscher & Bracht ponudi priložnost, da ukrepajo proti bolečinam, ne da bi jim bilo treba skrbeti za hude stranske učinke.

Z L&B terapijo se lotimo vzroka bolečine, tako da se ta lahko trajno odpravi. L&B terapija se je izkazala tudi kot dragoceno orodje za diferencialno diagnozo. (Diferencialna diagnoza: Zdravnik na podlagi vseh zbranih podatkov sestavi seznam možnih diagnoz in jih nato postopoma izloči, dokler ne pride do končne diagnoze – op.prev.).

Zato pred napotitvijo svojih pacientov na operacijo zaradi degenerativnih bolezni običajno priporočam metodo Liebscher & Bracht. Kasneje se še vedno lahko operirate, vendar pogosto ni več potrebno.

 Kasneje se še vedno lahko operirate, vendar pogosto ni več potrebno.

Tudi pri pacientih, ki so že bili operirani in jim prej nisem mogel pomagati, ima kombinacija osteopresure in raztezanja ozkih grl v tkivih pozitiven učinek.

 Uspešnost zdravljenj

Uspešnost zdravljenj je tako velika, da sem se leta 2021 odločil, da bom več časa posvetil raziskovanju. Natančneje, cilj je nadalje ovrednotiti metodo Liebscher & Bracht v skladu z znanstvenimi merili.

Prvi rezultati študije so na voljo – Več o konkretnih študijah, potekajo nadaljnje študije ali so v načrtu. Obstajajo že indici, da lahko izjemna učinkovitost terapije Liebscher & Bracht, ki se vedno znova dokazuje v praksi, vzdrži tudi celovito znanstveno presojo.

Nekaj rezultatov iz omenjenih študij:

 • čeljusti: 95% primerov izboljšanja stanja po izvajanju Liebscher&Bracht vaj
 • hrbet: 90% primerov izboljšanja
 • koleno: 80% primerov manj bolečin kljub artrozi
 • vrat: 81% (od 112 participantov) izboljšanje; v večini primerov že po 3 dneh

Zdravniška kariera dr. med. Egberta Ritterja

 • Študiral humano medicino v Gradcu,
 • psihologijo v Salzburgu 1994:
 • doktorat iz medicine
 • Pedagoška praksa v Gradcu
 • Bolnišnica usmiljenih bratov Salzburg Ortoped v Oberndorfu
 • Specialistično usposabljanje v regionalni bolnišnici Salzburg/Surgery West pri prof. Reschu: Različna znanstvena dela, predavanja v preteklih letih na letni konferenci Avstrijskega združenja za travmatološko kirurgijo.V. (ÖGU) in na Salzburškem forumu o ramenih, nadzor poletnih in zimskih športnih statistik, svetovalna ekipa “Digital Documentation”
 • do 2021: Bolnišnica za nesreče Salzburg – višji zdravnik, član ekipe za replantacijsko kirurgijo, del specialne ambulante za kolena

Medicinski fokus

 • Konzervativna terapija bolečine kot del razvoja konzervativnih, učinkovitih in ekonomičnih strategij zdravljenja kot dopolnitev kirurškega spektra v javnih bolnišnicah
 • Operacija kolena
 • Operacija rame
 • Replantacijski kirurški poseg
 • Protibolečinska terapija po Liebscher & Bracht metodi

Znanstvena dejavnost

 • Vodja raziskovalnega oddelka “Liebscher and Bracht Research”
 • Možnosti konzervativne regeneracije hrustanca
 • Načini razvoja bolečine
 • Načrtovanje in izvedba »klinične študije o uvedbi konzervativne metode zdravljenja (Liebscher & Bracht) bolnikov z bolečino v kolenu v vsakdanji klinični praksi Bolnišnice za nesreče Salzburg«.

 

Če bi kdo želel obravnavo pri dr. Ritterju:

Kontaktni podatki

Dr. Egbert Ritter

Liebscher & Bracht-Zentrum Salzburg

Wiener Strasse 4a

5301 Eugendorf bei Salzburg, Avstrija

Tel.: +43 664 99 01 21 91

E-mail: info@schmerzfrei-salzburg.at

Spletna stran: www.schmerzfrei-salzburg.at

Liebscher&Bracht Slovenija