Česen super živilo

Česen je super živilo zoper srčno žilne bolezni

Dr. Petra Bracht

Dr. med. Petra Bracht

Dobro je znano, da je česen živilo, ki pomaga k boljšemu zdravju. Na voljo so številne znanstvene raziskave, ki to potrjujejo.

Da je česen super živilo, so vedeli že stari Grki.

Zakaj je to super živilo tako pomembno?

Tokrat bom govorila o tem, da lahko česen pomembno pomaga tudi pri srčnih obolenjih in visokem pritisku. Dobro je to vedeti!  Kajti obstaja študija, ki to zelo jasno dokazuje. Naj vam povem, da zaradi srčno žilnih bolezni širom sveta umre največ ljudi. In zato so v tej zvezi raziskali, kaj lahko stori česen prav pri teh obolenjih.

Tako so 3 mesece skupini pacientov s srčno žilnimi boleznimi dvakrat dnevno dajali česen v prahu, druga skupina pacientov pa je dobivala le placebo.

Skupini, ki je imela srečo in dobivala pravi česen v prahu, se je za 50% (50%!) izboljšala funkcija arterij in to le pri 800 mg česna v prahu, kar ustreza – reci in piši – četrtini čajne žličke na dan.

Prav tako je česen v prahu sposoben znižati vrednosti holesterola, to pa pomeni zaustavitev nadaljnje poapnitve (skleroze) ožilja.

Celo tisti, ki že uporabljajo zdravila za srčno žilne bolezni, bi lahko po določenem času konzumiranja česna v hrani reducirali zdravila, seveda pod skrbnim nadzorom svojega zdravnika.

Za tiste, ki ne marajo svežega česna, je odličen česen v prahu.

Študije o učinkih česna

Neka randomizirana meta analiza (analiza več med seboj neodvisnih študij) je pokazala učinek česna v prahu na zgornji in spodnji krvni tlak.

Zgornji, to je sistolični tlak, se je znižal za 7 točk, spodnji, to je diastolični tlak pa povprečno za 5 točk. Mogoče se vam na prvi pogled ne zdi to nekaj posebnega. Toda že pri znižanju za 5 točk se lahko tveganje za kap zmanjša za 33%, tveganje za srčno žilne bolezni nasploh pa za 25%. Z uživanjem česna lahko spravimo poapnenje žil v mirovanje.

Zdaj pa premislimo, kaj vse se lahko zgodi, če bi poleg česna začeli uživati še več rastlinske hrane. Obloge bi se zmanjšale in ta Damoklejev meč težkih bolezni ne bi več lebdel nad ljudmi.

Priporočam knjigo Essen gegen Herzinfakt (Prehrana zoper srčni infarkt), katere avtor je Caldwell B. Esselstyn (na Amazonu – op.prev.).  V njej avtor med drugim ugotavlja, da se ob ustrezni prehrani žilne obloge lahko spet zmanjšajo.

Obstajajo ljudje, ki svežega česna ne marajo ali pa ne prenašajo. Zanje je česen v prahu res dobra alternativa. Enostavno preizkusite. Gotovo boste našli način, kako česen v prahu vključiti v vašo prehrano vsaj 3-4 krat tedensko.

Čemaž

Čemaž ali divji česen

Prevod videoposnetka in obdelava za prispevek: Mojca Zelenko

Dr. med. Petra Bracht je nemška zdravnica, naturopatinja in prehranska zdravnica ter avtorica in soavtorica številnih knjig o naravnih poteh do zdravja.

Povezava na video posnetek o česnu