Šparglji v solati
Šparglji in koromač, oboje je sedaj na voljo: šparglji v grmovju v Istri in na Krasu, koromač pa na polju. Oboje seveda tudi na tržnici ali v trgovini.
Ne pozabite, da so šparglji užitni tudi surovi, zato jih lahko mirno kar take nalomite na katerokoli solato.
Zakaj pravim nalomite? Zato, ker je špargelj mehak do tistega mesta, kjer se zlomi, naprej pa je trd ali žilav. Tiste trde dele prevrite in spijte kot čistilen čaj ali ga dodajte juhi ali omaki. Enako ravnajte tudi z gojenimi šparglji.
Danes sta tu različici za različne okuse in razpoloženja: ena presna, druga termično obdelana. Vsekakor lahko obema dodajate še druge divje rastline, na primer cvetove regrata, penušo, regačico, vijolice, marjetice, trobentice in kar pač trenutno najdete na travnikih.
Pa tudi semena in oreški so odlično dopolnilo, kadar želite solato, ki vam bo dala energije za naporen dan.
Kar zadeva vložene oljke, je zadeva taka: okus solate je precej odvisen od vrste oljk. Seveda pa se industrijsko pripravljene nikoli ne morejo meriti z doma vloženimi.
Presna različica
Sestavine za 1 – 2 osebi:
- ½ šopka divjih špargljev
- 1 manjši gomolj koromača
- polovica ali ena cela rdeča koničasta paprika
- 2 žlici vloženih oljk
- 1 mlada čebula – zeleni del
- Oljčno olje
- Sol, poper
Postopek
Šparglje nalomite na želeno dolžino. Na tanko narežite koromač, rdečo papriko mlado čebulo. Sestavine dajte v skledo in dodajte vložene oljke, oljčno olje, sol in poper in premešajte. Voilà!
Dušena različica
Sestavine
- ½ šopka divjih špargljev
- 1 manjši koromač
- 2 JŽ vloženih oljk
- 1 JŽ kaper
- 1 JŽ balzamičnega kisa
- Oljčno olje
- Sol, poper
Postopek
Šparglje nalomite na ustrezne dolžine (5 – 8 cm po izbiri). Koromač narežite na tanke rezine. Oboje dajte dušit na srednji temperaturi za 5 minut. Da se bo res dušilo in ne pražilo, dodajte nekaj žlic vode in pokrijte.
Šparglji in koromač so užitni in zelo dobri presni, zato ne pretiravajte s termično obdelavo, ampak po 5 minutah odstavite z ognja. Prilijte 1 žlico balzamičnega kisa in dodajte kapre ter premešajte. Nato po potrebi še posolite.
Pustite počivati nadaljnjih 5 minut. Dodajte vložene oljke in sveže oljčno olje, popoprajte in servirajte. To solato lahko jeste toplo ali povsem ohlajeno.
Dober tek!
Kako uporabiti hren? Hren – trije recepti za okusne jedi
Leave A Comment