Nasveti zdravnice Petre Bracht
Dr. med. Petra Bracht je nemška zdravnica in naturopatinja, ki se že vse svoje življenje posveča vplivu prehrane na zdravje oziroma bolezni pacientov. Težišče njenega delovanja je odprava vzrokov za nastanek bolezni. Je avtorica in soavtorica številnih knjig o zdravem načinu prehranjevanja in o odpravi bolečin in drugih zdravstvenih težav na naraven način. V kraju Bad Homburg vodi prvi veganski zdravstveni center v Nemčiji.
Stročnice in učinek drugega obroka
Pomirjujoč učinek na naš krvni sladkor ne traja le med in takoj po zaužitem obroku: uravnavalni učinek za krvni sladkor se lahko pokaže tudi pri naslednjem obroku – tudi če ne vsebuje stročnic.
O alkoholu – v razmislek
Argumente za zdravstveni vidik večinoma najdemo v kulturah južnejših držav Evrope. Verjetno ima odločilno vlogo antioksidant resveratrol, sekundarna rastlinska snov, ki jo najdemo v grozdju, slivah in tudi v arašidih.
5 nasvetov zoper prehlad
Naši »največji sovražniki« se v tem letnem času radi širijo med ljudmi. Toda, na koncu lastna obramba našega telesa odloči, ali bomo zdržali mikrobe in spremembo vremena. Sami lahko veliko storimo, da se izognemo hladnemu valu in tudi preživimo mokro in hladno jesensko-zimsko sezono.
Glikemični indeks in glikemična obremenitev
In potem večinoma pride do tega, da ljudje začnejo nekontrolirano dobesedno goltati SLABE ogljikove hidrate, ker čutijo volčjo lakoto. In neredko pridejo v mojo ordinacijo prav tiste osebe, ki so se enkrat prej lotile svoje prekomerne teže s keto, paleo ali Atkinsonovo dieto.
Kako pospešiti presnovo
Pomembno je vedeti, da naše telo aktivira presnovo, torej odstranjevanje odpadkov in dobavo svežih hranilnih snovi in gradnikov, skoraj izključno s krčenjem in sproščanjem mišic.
Mikrobiom je temelj imunskega sistema
Ali ste vedeli, da lahko sami določite sestavo svojih mikrobov? Priznana univerza Harvard se je izrecno ukvarjala s to temo in je uspela dokazati, da se lahko naš mikrobiom spremeni že po 24 urah.
Ali še pijete živalsko mleko?
Kdor dvomi, da bi lahko živalsko mleko bilo za nas ljudi nezdravo, naj bo pozoren na ime prof. Haralda zur Hausena. Znani nemški virolog in raziskovalec ter dobitnik Nobelove nagrade za medicino leta 2008 namreč meni, da obstaja povezava med uživanjem mlečnih izdelkov ali govedine in pojavom raka dojk, raka debelega črevesa ter multiple skleroze.
Ali res moramo zboleti zaradi »civilizacijskih bolezni«?
Želim si, da bi se tudi najmlajši v naši družbi naučili več o prehrani. Zaenkrat so tukaj stvari videti slabo. Namesto da bi politika ustvarila transparentnost in podprla raziskave neodvisno od ekonomskih motivov, se za to sploh ne meni. Zato nastaja prava džungla nasprotujočih si prehranskih priporočil in ljudje vse bolj izgubljajo kompas.
Stres, motnje spanja in temne misli
Za zdrav spanec moramo torej proizvesti dovolj tega hormona. Kajti le, če imamo ponoči dovolj melatonina v telesu, se ne bomo več zbujali in bedeli ponoči. Z dovolj melatonina temne misli nimajo več možnosti.
Zaviralci želodčne kisline ali zaviralci protonske črpalke
Zaviralci želodčne kisline oz. protonske črpalke so lahko življenjsko nevarni, če jih jemljete predolgo obdobje in v prevelikih odmerkih.
Zdravila ropajo mikrohranila iz telesa
Potreba po mikrohranilih se poveča, ker jih zdravila dobesedno ropajo, saj uporabljajo enake presnovne poti v telesu kot mikrohranila.
Pomanjkanje magnezija – znaki in simptomi
Simptomi za pomanjkanje magnezija so psihološki in fizični. Psihološki so lahko motnje spanja, živčni nemir, težave pri koncentraciji,
Vitamin D krepi imunski sistem
Petra Bracht, dr.med.: pomanjkanje vitamina D je soodgovorno za številne bolezni, ne zgolj za kosti. Zato sončenje in uživanje vitamina D.
Zaprtje – problem, o katerem nihče ne govori rad
Zaprtje, odvajanje blata: Obrok rastlinske hrane se v debelem črevesu zadržuje le 6-8 ur, medtem ko hrana živalskega izvora potrebuje 25-30 ur, da ga zapusti!
Zdravilne lastnosti rožmarina
Zdravilne lastnosti rožmarina: rožmarinovo vino, olje in čaj. Aktivira srce in možgane in se uporablja pri nizkem krvnem tlaku.