Naravna medicina in nasveti
Dr. med. Petra Bracht je nemška zdravnica in naturopatinja, ki se že vse svoje življenje posveča vplivu prehrane na zdravje oziroma bolezni pacientov. Težišče njenega delovanja je odprava vzrokov za nastanek bolezni. Je avtorica in soavtorica številnih knjig o zdravem načinu prehranjevanja in o odpravi bolečin in drugih zdravstvenih težav na naraven način. V kraju Bad Homburg vodi prvi veganski zdravstveni center v Nemčiji.
Pravilna izvedba Liebscher&Bracht vaj in fascijalne masaže
Ta zapis je namenjen vsem tistim, ki poskušate vaditi sami po priročnikih Laž o artrozi ali Koleno – odpravite bolečine sami, pa imate občutek, da vam ne gre. Kar pogumno nadaljujte! Preberite zapis in si razjasnite dileme.
Sataraš, peperonata, bećarski paprikaš
Zato najprej nekaj o imenu te jedi. Ime sataraš ima svoj izvor v Vojvodini in nima z Madžari nobene povezave razen, da ga kuhajo tudi oni in ga tako imenujejo.
Zdravilne lastnosti grozdja
Grozdje je super živilo, s katerim poskrbimo za svoje zdravje. V našem okolju je pri roki prav sedaj, torej pred in v začetku jeseni in je idealno sredstvo za pripravo imunskega sistema na jesenske deževne dni ter vse daljše noči. Hipokrat je rekel: »Hrana na bo zdravilo in zdravilo hrana.«
Recepti za jedi iz česnovih cvetnih poganjkov
Recepti za jedi iz česnovih cvetnih poganjkov Pèski – česnovi cvetni poganjki so izjemna rastlina, ker: imajo vse zdravilne lastnosti česna, osebe, ki sem jim zdi okus po česnu preoster, ga zaradi bistveno blažjega okusa lažje prenašajo, izjemno široka kulinarična uporaba: pripravljate jih na iste načine, kot stročji fižol in šparglje, užitni [...]
Kako lahko prehrana pomaga pri osteoporozi
Pacienti z osteoporozo, ki se preusmerijo na rastlinsko prehrano in se začnejo veliko gibati, poleg tega pa redno kontrolirajo svojo vitaminsko sliko, se sončijo in po potrebi redno jemljejo še vitamin D, lahko po enem letu računajo z bistvenih izboljšanjem.
Grenčine v hrani so za zdravje
Poleg tega grenčine regulirajo želodčno kislino in prepričana sem, da bi zaradi hrane z več grenčinami postale tablete za zaviranje želodčne kisline nepotrebne.
Rastlinski recepti: solata, humus in čokoladni mousse
Jejte počasi in dobro prežvečite, saj se v trenutku, ko se grenčine dotaknejo ustne sluznice, začnejo zdravilni učinki.
Detox – kako razstrupiti in prečistiti telo
Pravijo, da se nakopičeni toksini in onesnaževalci bolje izločijo s pomočjo teh snovi. Znanstvenih dokazov o njihovi učinkovitosti ni. Kljub temu se sumljivo dobro prodajajo izdelki, ki oglašujejo »razstrupljanje«, »detox« ali podobno. Toda kaj je trend razstrupljanja? In ali morate res aktivno razstrupljati svoje telo?
Tri orodja psihe: mentalna higiena, cilji in rutine
Pregledal sem svoje osebne aktivnosti in jih sistematiziral v tri področja, ki jih osebno štejem za najbolj pomembna za zdravo življenje in dobro počutje. Trikrat lahko ugibate, katera so ta področja, saj jih pogosto omenjam. To so: psiha, gibanje in prehrana.
Nasveti pri napihnjenem trebuhu
Napihnjen trebuh boste preprečili, če boste upoštevali: izdatno žvečenje, med samim obrokom in tik za njim ne pijete, jeste mono obroke, si pomagate z ustrezno dihalno vajo, se ukvarjate s športom oziroma se nasploh kakorkoli in čimveč gibljete.
Stročnice in učinek drugega obroka
Pomirjujoč učinek na naš krvni sladkor ne traja le med in takoj po zaužitem obroku: uravnavalni učinek za krvni sladkor se lahko pokaže tudi pri naslednjem obroku – tudi če ne vsebuje stročnic.
O alkoholu – v razmislek
Argumente za zdravstveni vidik večinoma najdemo v kulturah južnejših držav Evrope. Verjetno ima odločilno vlogo antioksidant resveratrol, sekundarna rastlinska snov, ki jo najdemo v grozdju, slivah in tudi v arašidih.
5 nasvetov zoper prehlad
Naši »največji sovražniki« se v tem letnem času radi širijo med ljudmi. Toda, na koncu lastna obramba našega telesa odloči, ali bomo zdržali mikrobe in spremembo vremena. Sami lahko veliko storimo, da se izognemo hladnemu valu in tudi preživimo mokro in hladno jesensko-zimsko sezono.
Glikemični indeks in glikemična obremenitev
In potem večinoma pride do tega, da ljudje začnejo nekontrolirano dobesedno goltati SLABE ogljikove hidrate, ker čutijo volčjo lakoto. In neredko pridejo v mojo ordinacijo prav tiste osebe, ki so se enkrat prej lotile svoje prekomerne teže s keto, paleo ali Atkinsonovo dieto.
Kako pospešiti presnovo
Pomembno je vedeti, da naše telo aktivira presnovo, torej odstranjevanje odpadkov in dobavo svežih hranilnih snovi in gradnikov, skoraj izključno s krčenjem in sproščanjem mišic.
Sodobna medicina: recept za škodo, ne za zdravje
Bolj kot kdaj koli prej je nujno, da se naučimo prevzeti odgovornost za lastno zdravje, saj se vsi soočamo z naraščajočo zdravniško tiranijo, ki želi vsiliti posege vsem in povsod v imenu zdravstvenega varstva. Toda ti posegi niso varni in nas ne bodo zaščitili.
Hallux valgus
Hallux valgus (ukrivljeni palec na nogi) je izraz za napačno poravnavo palca. Nožni prst se obrača navznoter, medtem ko se sklep palca pomika vse bolj navzven. Navzven štrli glava členka, ki se drgne ob čevlje in je pogosto rdeča.
Vaje za odpravo vzrokov Hallux valgusa
Prekomerna napetost v mišicah stopala je običajno odgovorna za tipično deformacijo - Hallux valgus. Običajno nastane boleča zadebelitev palčnega sklepa (Hallux valgus), ko se stopalne mišice napenjajo le na eni strani. Do tega prihaja, kadar trdni podplati ali tesni čevlji z visoko peto močno omejujejo naravno in svobodno gibanje stopal.
Česnovi poganjki – peski, kot glavna jed
Uporabnost je izjemno široka. Lahko jih uporabljate na isti način kot česen: surove narežete na solate, lahko jih dodajate vsem vrstam juh. Lahko kuhate enolončnice s peski, kot glavno sestavino in lahko jih vlagate v kis. Iz njih lahko delate namaze.
Mikrobiom je temelj imunskega sistema
Ali ste vedeli, da lahko sami določite sestavo svojih mikrobov? Priznana univerza Harvard se je izrecno ukvarjala s to temo in je uspela dokazati, da se lahko naš mikrobiom spremeni že po 24 urah.
Ajdova kaša z blitvo in čemažem
Ajdova kaša je ena izmed tistih čudovitih rastlin, ki spada med t.i. antiartrozna živila. Uporabnost ajde v kuhinji je široka, ajdova kaša pa je odlična osnova za mnoge okusne in prehransko zanimive recepture. Ajdove kaše tudi ni potrebno kuhati.